уторак, 20. мај 2014.

Православни добровољци из Русије кренули у Србију да помогну угроженима у поплавама

Православни добровољци из Русије кренули у Србију да помогну угроженима у поплавама


МОСКВА, 20. мај – /ИТАР-ТАСС/ Руска црква ће помоћи угроженим у поплавама у Србији. Данас су у Србију отпутовали православни добровољци, који ће у Београду купити хуманитарну помоћ и одвести је у потопљене крајеве, саопштено је у оделу Синода за црквене добротворне сврхе.

Како нам је телефоном рекла милосрдна сестра Полина Јуферева, која се налази у саставу делегације Руске православне цркве, више од 30 хиљада људи је већ напустило потопљене крајеве, али „многи још увек нису евакуисани и помоћ је потребна људима у тешко доступним местима“.

Сарадници одела Синода планирају да у Београду купе хуманитарну помоћ и да је што пре одвезу у угрожене крајеве.

„Становништво активно учествује у спасавању, људи помажу и слањем СМС. У помоћ је пристигло 12.000 добровољаца, који су направили брану у Београду. У граду се налази много евакуисаних из угрожених крајева и имају све што им је неопходно“, рекла је сестра Јуферева по доласку у Београд.

Руска православна црква у Београду је за три дана сакупила значајну количину хране и дечје одеће. „Све то ћемо послати угроженима на територији Ваљевске епархије. Амбасада Руске Федерације у Србији ће обезбедити транспорт помоћи“, речено је у Синоду. У руској цркви у Београду се сада формирају одреди руских волонтера, а група, коју су назвали „Руска православна гарда“, ће помагати угроженима на територији Ваљевске епархије.

Хуманитарна помоћ у Москви се може однети у српску амбасаду. Адреса: Мосфиљмовска улица, бр. 46. У амбасади скупљају нове душеке, одећу, кревете на расклапање, пелене, лекове и средства за хигијену.

Нешто раније се Српска православна црква обратила с позивом свим верницима и онима који нису равнодушни, да помогну и донесу одећу, веш и остало што је потребно настрадалим у катастрофалним поплавама. У два претходна дана у београдским црквама је сакупљено и предато угроженим 47 тона хуманитарне помоћи.

Глас Русије

Нема коментара:

Постави коментар