уторак, 20. мај 2014.

Kratak uvod u diktaturu

Kratak uvod u diktaturu


PIŠE: Aleksandar Bećić

Što se mene tiče, gospodo iz vlasti, vi ste krivi za svaki izgubljeni život ovog proleća u poplavama Srbije. Nije ovo, da se odmah na početku razumemo - strančarenje. Ovo je samo slaganje kockica. A ove kockice su zastrašujuće.Da nije bilo dobrovoljaca, policajaca i vojnika, da nije bilo spasilaca sa strane, ova zemlja bi danas imala hiljade mrtvih. U to sam gotovo siguran. Ali mi nije jasno kada ćemo se, kao država, opametiti?

Znate li koji se gradovi brane u Srbiji?
Beograd. Obrenovac (beogradska opština). Sremska Mitrovica. Šabac. I da ne bude zabune, moraju se braniti. Zbog svih naših ljudi tamo. Zbog sve dece. Ali… Čini mi se da je ovo – uvod u diktaturu. A evo i zašto.
SVE PREĆUTANE TRAGEDIJE
Da li ste čuli kako je i koliko stradao Krupanj?
Niste. Zahvaljujući internetu mogli ste da vidite recimo ovaj snimak.

To je snimak Krupnja pre dva dana. Jutros na kratko se, na „velikim“ portalima mogao videti snimak RTV Marsh koji prikazuje sukob građana i policije prilikom posete Nikole Selakovića, koji se posle svih ovih dana setio da dođe do ovog razorenog mesta. Snimak je, naravno, sklonjen. Zbog autorskih prava? Ko zna. Evo snimka:

SNIMAK RTV MARSH

Da ne zaboravim: u Krupnju SNS nije na vlasti.
Biće posle ovih poplava, jer je Master Toma već rekao kako štab u tom gradu „nije dorastao situaciji“… Kvazipredsedniče, šta si čekao – ponedeljak da ljudima pomogneš?
Da li ste čuli kako je i koliko stradao Paraćin? To je onaj grad gde je nekad bila fabrika stakla. To je onaj grad koji je nama – malo starijima bio omiljen zbog fabrike žvakaćih guma. Paraćin je prvog dana poplava zadesilo ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=J6y9WnJMHA8
Ni drugih dana nije bilo ništa bolje.

Da li je tamo SNS na vlasti? Pogađate: nije. Pomoć u Paraćin? Polako… Dok ustanovimo da ta opština nije odgovorila kako treba na ovu pošast. A ustanovićemo. Dok dođe Tomislav. Ili Nebojša. Ili Nikola. Ili možda čak i On.
A Svilajnac? Prema rečima reportera Al Džazire, u ovoj opštini Centralne Srbije je prvi nalet poplava odneo najviše – posle Obrenovca. Pomoć? Hmmmm… Vlast? Ne, nije SNS. Snimak? Evo ga:

Ovako je izgledalo kad je situacija već bila bolja!
Nego – da se vratimo na vlast… Gde je policija? Gde su spasioci? Gde je panika za odbranu?
Nema…
Možemo mi ovako da nabrajamo koliko hoćete. Snimaka ima – pun ih je internet. Samo pogledajte…
Neću da ulazim u to da li je situacija u Šapcu bila zloupotrebljena: to se dogovarajte vi među vama, bando političarska. Isti ste svi: i oni na vlasti i oni u opoziciji. Samo da vam je kamera, fotoreportera i sekundi u javnosti.
Samo me interesuje: zašto je snimak jedne žene iz Obrenovca „sklonjen“ iz kasnijeg emitovanja? Na koji snimak mislim? Evo, na ovaj:

MUVE BEZ GLAVE U NEMANJINOJ

Kada sam objavio tekst u kom sam rekao da mi ne treba premijer koji se slika podelom humanitarne pomoći, oštro me je kritikovao i jedan kolega, silan momak, fotoreporter koji verujem već danima u vodi radi svoj posao. Znam čoveka, sjajan je. Ide tamo gde drugi ne smeju. Rekao mi je „nije sad vreme za pljuvačinu, posle ćemo“.
Nećemo posle, dragi moj prijatelju. Bojim se da posle – neće imati ko. Ili neće smeti.
Zato – sada:
To što Vučić obilazi poplavljena mesta je dobro. Za imidž i rejting stranke na vlasti. Dobro je i za narod, što vidi da mu funkcioner ne sedi u fotelji. Ali, to ne treba da radi stalno. Bilo je dovoljno jednom. Ovo sad, sa stranim novinarima je već paradiranje. Baš kao i stalno posećivanje od strane raznoraznih ministara.
Gospodo političari, ne treba da se slikate više. Zna se da ste na vlasti. Pustite druge da rade svoj posao.
Pustite prave heroje: dobrovoljce, policajce, vojnike, spasioce, strane spasioce da rade svoj posao.
Vi se bavite drugim stvarima. Ne cenzurom, već smenama. Hitnim.
Smenite Velimira Ilića, zato što je potpuno promašio svoj zadatak, zato što ni danas ne znamo gde šta od pomoći ide, kome šta gde treba.
Smenite Rasima Ljajića, zato što narod nema šta da jede tamo gde je zarobljen. Zato što nije odmah, ali odmah odredio da se hitno uputi voda i hleb onima koji su ugroženi i zarobljeni.
Smenite i sve one koji su vaši ljubimci ili vaši članovi – a nisu sprečili ovakve razmere tragedije.
Smenite one koji rade u raznim službama za uzbunjivanje koji nisu probudili ni građane Šapca, ni građane Obrenovca, ni građane bilo kog potopljenog grada.

NEMOJTE SAMO DEMAGOGIJU

Te priče kako se sila prirode ne može predvideti je čista glupost. Predvideo je meteorolog Igor Kovačić. Te priče kako se ovakva katastrofa nije mogla sprečiti je takođe glupost. Mogle su se sprečiti ove i ovakve posledice.
Ne govorim samo o materijalnim posledicama. Govorim o vašoj priči kako u celoj Srbiji (u ovom trenutku) ima 20 žrtava. Pa da li je moguće da samo s one strane Drine u Doboju ima 21 utopljenik, a u celoj Srbiji – 20? Bože, ako je to istina, oprosti što ću reći „hvala ti“, ali – moglo je i gore.
Nije mi jasno kako to da ništa niste učinili za protekla dva meseca, od kako smo imali poplave? Šta ste učinili za ove dve godine koliko ste na vlasti da bi se običan građanin bolje i sigurnije osećao? Ništa.
Sećam se kao danas da je Marić pre mesec dana na televiziji govorio da nas u maju čekaju jake padavine i da smo izloženi opasnosti od velikih poplava zbog kojih „pod hitno moramo da učinimo sve kako bismo sprečili ono najgore“. Još u martu je u Kuriru objavljen tekst da nam prete katastrofalne poplave u kojima će biti ugrožena Zapadna Srbija. I? Šta ste uradili?
Ništa.
Bavili ste se izborima, koji su bili „neophodni“ kako biste proverili volju naroda. A onda ste samo zamenili uloge i prepakovali ministarstva.
Prošle godine ste, umesto bržeg podizanja sistema civilne zaštite svako malo trošili novac na kojekakve vojne vežbe sa potpuno nejasnim ciljevima. Na tim vežbama ste ukupno digli 6.000 ljudi. A mogli ste pare potrošiti pametnije. U kupovinu ponekog čamca za spasavanje. Neka leži tamo u nekoj stanici policije. Zlu ne trebalo. Hleba ne jede.
Ne… Izbori su bili bitniji.
Pre ovih poplava predviđalo se da ćemo se do kraja godine zadužiti još 5.5 milijardi evra.
Bojim se da neće biti tako. Moraćemo da se zadužimo još mnogo, mnogo više.
Još kad krenu da nam bankrotiraju razna osiguravajuća društva…
Eto nama lude, vrele jeseni. Tada već – zaista nećemo imati za jelo.
Pa čak ni na radnim akcijama koje najavljuje Jorgovanka Tabaković. To je ona žena čija je plata oko 5.000 evra. Pitam se, da li će njena kćerka učestvovati na nekoj od njih? Pogodite!

https://www.youtube.com/watch?v=dsVtH1A1tnY

https://www.youtube.com/watch?v=HixsjV0N-kg

Нема коментара:

Постави коментар