петак, 11. фебруар 2011.

Ко се боји нарастања српског национализма?

Да ли га се плаше они који стрепе да би Срби могли угрозити њихове територије? Или га се плаше они чији би интереси у вези са Србима могли бити угрожени?

Ко се боји нарастања српског национализма ако се зна да су кроз целокупну историју постојања Срби увек водили само одбрамбене ратове? Срби никада нису били агресори. Из тога се закључује да српски национализам никада није био претња за друге народе и народности у територијалном смислу!!! Али итекако јесте онда када су други народи или народности имали претензије на српске земље!!!

Како знамо да је проблем за њих био у самом постојању српског национализма, идентитета и самосвести?

Па по томе што је српски национализам и српски национални идентитет увек био на мети уништавања, распарчавања. Сваки тако одвојени део престајао је да буде део српског идентитета и постајао део туђег.

Па онда, ко се и зашто боји српског национализма?

Лежи ли одговор у чињеници да је Западна Европа одувек гледала на српски национализам као противтежу њиховим окупаторским интересима на српским просторима?

Западна Европа је вековима уназад доживљавала српски национализам као могући повод да Срби препознају своју прошлост, да препознају себе у новонасталим нацијама, и да поново остваре заједништво са матицом у Србији.

Српски национализам је стожер српске културе, историје, традиције и вере, једном речју препознавање нас самих као јединственог народа, сједињеног у различитим аспектима живота.
И док велике државе негују сопствени национализам и то преко својих граница (глобализам није ништа друго до ширење националних вредности англо- америчких држава), оне га кроз политику дуплих стандарда малим државама попут      Србије набијају на нос!

Ко је тај ко може себи да узме то 'право' да национализму подмеће значење хегемонизма, кад су то два различита појма, па су у питању две различите речи - које нису синоними.

Национализам можемо превести и као родољубље или љубав према отаджбини, а  што можда даје много јаснију слику онима који не разумеју значење  англо-америчких израза.

У мери у којој усвајамо англо-америчке изразе, у истој мери усвајамо и њихова (по потреби искривљена) значења.

Нема коментара:

Постави коментар